wie ben ik
 
 

Ik ben geboren op 3 november 1945 in Wageningen.

Na HBS A en beëindiging van mijn studie culturele antropologie aan de universiteit van Nijmegen in 1972 ben ik begonnen met het vervaardigen van houten sculpturen.


Geboeid werd ik door houtsnijwerk van zogeheten niet-westerse culturen langs de noordwest-kust van Canada en de VS, op Nieuw Guinea en in Melanesië. Daarnaast ben ik op zoek naar de ‘primitiviteit’ in onze eigen cultuur. Deze krijgt nu eens gestalte in florale of insect-achtige vormen, dan weer in een vormgeving waarin auto-onderdelen zijn verwerkt. Soms meng ik ze.

De leidende gedachte daarbij is dat een object pas ‘af’ is als het partner of metgezel is geworden. Een proces waarbij uit dode materie een levend voorwerp wordt gecreëerd met een eigen identiteit.


Werkzaamheden vanaf 1975 op het terrein van de monumenten- en landschapszorg - aanvankelijk in Groningen, later in Gelderland - leverden de aanzet voor het maken van kleurige tekeningen en schilderingen in oliekrijt. Centraal daarin staan landschappen en gebouwen.


Verwantschap wordt gevoeld met De Ploeg uit Groningen en het Noordelijk Expressionisme in zijn algemeenheid.


Inspiratie werd opgedaan tijdens reizen naar IJsland, Amerika en Oost-Europa, maar ook op fietstochten langs de IJssel of in Groningen.

  Ter plekke gemaakte schets (grafietstift) van de molen in Onnerpolder

    (Groningen). Later thuis heb ik er een oliekrijtschilderij van gemaakt.
In 2007 ben ik begonnen met het maken van tekeningen in kleurpotlood

van het merk Derwent: prachtig verzadigde kleuren. Dit materiaal maakt het mogelijk nauwkeurig te werken, hetgeen andere en nieuwe mogelijkheden biedt.


In 2010 heb ik ontdekt dat acrylverf heel erg mijn materiaal blijkt te zijn. Ik heb het eerst uitgeprobeerd in de vorm van enkele landschappen. En op grote platen masonite - soms van 100 x 120 cm - kreeg en krijgt het vervolg in het schilderen van verweerde oude Amerikaanse auto’s en vrachtwagens.


En verder leg ik graag mijn impressies en fantasieën vast middels teksten. Vaak gedichten of korte en compacte verhaaltjes, waarbij het meeste tussen de regels staat.


                                                                                                       

 

1949

<< terug naar WalterWalter.htmlWalter.htmlshapeimage_5_link_0