nieuws Maria en Walter

 

Verschillende jaren geleden heb ik een aanzet gemaakt voor een verhaal, een enigszins bizar sprookje, met als titel: Krokante appelflappen zei de koningin.

Het was vooral een persoonlijk plezier en het leek of het verhaal in eerste instantie zichzelf aan het schrijven was. In de loop der tijd is het aangevuld en verfijnd. Hoe kan ik iets nog beter zeggen, vroeg ik mij vaak af. En zijn al die uitroeptekens wel nodig? Weg met de meeste....
Maar ook dat was een taak die ik mezelf oplegde en waar ik van genoot.

Toen ik mijn jeugdvriendinnetje van de lagere school, Maria van Hees (later door haar huwelijk werd het Maria van Scharrenburg) via facebook opnieuw ontmoette en haar mijn verhaal liet lezen kreeg ik als commentaar dat het erg levendig en beeldend was geschreven, waardoor zij bij bijna elke bladzijde ideeën kreeg voor een illustratie. Als kind al waren wij samen veel bezig met tekenen, knutselen, knippen en plakken. En ‘beide Maria’s’ zijn nooit gestopt met het maken van kunst, ieder op een eigen manier.
Ik vond het een leuk en uitdagend idee en gaf mijn vriendin carte blance voor het maken van illustraties. Aan uitgeven werd toen nog niet gedacht. Na verloop van tijd ontstond er een flink aantal illustraties. Het plezier van het maken ervan spatte er vanaf.

Op een gegeven moment kwamen wij zo ver dat het jammer was om er verder niets mee te doen. Wegen werden gezocht om er een echt boek van te maken, maar het gedoe met uitgevers werd gemeden. Vorm en inhoud moesten in eigen hand blijven.

Jan Langelaar van ‘Colourwise’ uit Velp, een bevriende vormgever van mij, bleek de uitgelezen persoon om samen met mij een fraaie lay-out te bedenken en te maken. Hij beschikte over de juiste kennis en de programma’s die daarvoor nodig zijn. Ook dat werd een feest.


Via internet vond ik ‘Probook’ een on-line drukkerij, waar ik op het eerste gezicht wel vertrouwen in had en na een bezoek, samen met Jan, aan het sympathieke bedrijfje in Utrecht, waar letterlijk het papier, omslag, leeslint enz. gezien en gevoeld kon worden, werd het sein ‘drukken’ gegeven. Het is een mooie uitgave geworden, hard cover, ingenaaid gebonden, 188 pagina’s op stevig 150 grams papier, met kapitaalband en een leeslintje. En last but not least: met vijftien mooie paginagrote illustraties.

terug naar bovenaan de bladzijdeshapeimage_3_link_0

Maria van der Wijst met ontwerper Jan Langelaar

(Colourwise, Velp)